Cine? Ce?

Emmi Pikler (1902-1984, Ungaria) a fost un medic pediatru care s-a dedicat în special studiului motricității grosiere la copiii foarte mici.

Emmi Pikler spune, printre altele, că orice mișcare nouă pentru copilul foarte mic trebuie însoțită de încurajări și explicații din partea părintelui (exemplu: Acum îți pun o bluză. Poți să întinzi mâna?). Copilul nu se simte ca un obiect. El capătă încredere în forțele proprii atunci când participă activ la o acțiune de tipul îmbrăcatului și dezbrăcatului, a hrănitului, a îmbăierii, a schimbării scutecului. Aceste acțiuni trebuie făcute altfel decât pe grabă.

Ce mai spune Emmi Pikler:

Copilul mic trebuie lăsat să se miște liber și să se joace fără a fi întrerupt.

Healthy babies have an inner developmental know-how. Atunci când copilul foarte mic este pregătit să stea în fund sau să se ridice în picioare, el o va face singur. Nu trebuie forțat, pentru că oasele și mușchii săi vor avea de suferit.

[Pentru mai multe detalii despre activitatea desfășurată de Emmi Pikler, vă recomand un articol foarte interesant de pe site-ul Waldorf Today: Pikler’s Trust in the Wise Infant.]

Să revenim la…

Sportul pentru pici

În țări precum Germania, Austria și Olanda funcționează creșe și grădinițe amenajate după principiile lui Emmi Pikler. Aici, copiii foarte mici învață să se miște liberi.

Aceste centre de îngrijire a copilului sunt dotate cu mobilă și materiale sportive specifice metodei Pikler (exemplu: labirint, tunel, scară pliabilă, rampă, platformă etc.), toate realizate din lemn. De cele mai multe ori, pedagogia folosită în aceste creșe și grădinițe este Waldorf.

Toate materialele specifice Pikler sunt frumoase și utile, dar sunt și foarte scumpe. Pentru unele dintre ele (rampe și platforme) găsiți pe internet proiecte DIY (Do-it-yourself). Inspirație și spor să aveți!

Irina