În greaca veche, therapeia are sensul și de tratament, dar și de îngrijire și vindecare. În Art-terapie, scopul activităților nu este unul artistic, procesul de creație fiind mai important decât lucrarea rezultată. Art-terapia este deopotrivă o cale de conștientizare și de comunicare a emoțiilor și sentimentelor, cât și o cale de dezvoltare personală.

Art-terapia include o mulțime de tehnici expresive precum pictura, modelajul, sculptura, colajul, fotografiatul, arta digitală, dansul, muzica, teatrul de umbre, teatrul de păpuși etc.

Aici pe blog, pentru o perioadă, îmi doresc să abordez subiectul art-terapiei, din perspectiva lucrului cu copiii. Fac precizarea că nu am pregătire ca art-terapeut, dar am acreditări ca lucrător prin arte combinate și consilier de dezvoltare personală (curs care a avut și un modul dedicat artei).

Sandpainting

 • este o artă predominant efemeră
 • constă în presărarea de nisip colorat pe suprafețe ude sau uscate, sau turnarea lui în recipiente de sticlă transparentă
 • presărarea nisipului se face manual sau cu ajutorul unor pâlnii de diferite dimensiuni
 • lucrările realizate pot fi miniaturi, de mărimi obișnuite sau foarte mari
 • coloranții folosiți sunt de regulă din surse naturale
 • pe suprafețe ude, fixarea nisipului se face prin aplicare de strat de lipici cu ajutorul unei pensule
 • arta picturii efemere cu nisip are o lungă tradiție culturală în triburile americane indigene, la călugării tibetani și budiști (mari meșteri în crearea de mandale din nisip colorat), la aborigenii australieni și în unele triburi din America Latină; la indieni – arta cu numele Rangoli include crearea de imagini de mari dimensiuni cu ajutorul orezului, făinii sau nisipului colorat, sau chiar cu ajutorul petalelor colorate de flori.
 • pictura cu nisip poate avea scop artistic, fiind folosită pentru decorare; la hinduși picturile cu nisip sunt aducătoare de noroc; călugării budiști o folosesc ca practică spirituală; în unele triburi americane indigene, arta picturii cu nisip era utilizată exclusiv în scop medical în timpul unor ceremonii de vindecare, iar la final, nisipul folosit de omul bolnav era considerat toxic, iar lucrarea trebuia distrusă imediat.

Sandpainting – activitate pentru copii

 • materiale necesare: nisip curat de diferite culori; pensulă mai groasă sau trafalet din burete; lipici lichid alb; o tăviță pentru lipici; coli groase de hârtie sau carton; tavă de plastic care să împiedice împrăștierea nisipului în timpul activității; bandă de mascare (masking tape) – opțională, pentru fixarea colii în tavă / pentru protecția hârtiei pe anumite zone
 • colile folosite pot fi simple sau cu imagini desenate / imprimate
 • pe hârtie se aplică întâi un strat de lipici cu ajutorul unei pensule/trafalet, apoi se presară nisip colorat, care se poate nivela cu ajutorul degetelor; se înlătură excesul de nisip de pe hârtie și se continuă cu aplicarea de lipici și presărarea de nisip până la finalizarea lucrării
 • activitate pentru copii de la 3 la 99 de ani 😉

 

Pentru inspirație, mai puteți arunca o privire în articolele de pe Layers of Learning și 100 Directions.

La rubrica de comentarii aștept părerile și propunerile voastre referitoare la această serie de articole dedicate art-terapiei pentru copii. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept!

Irina

Reclame