Depănarea poveștilor este o artă personală, manifestată prin interacțiune caldă, iubitoare și jucăușă. Între povestitor și ascultător se creează o legătură specială, o apropiere și o intimitate aparte, fie pentru doar câteva minute, fie pentru mai mult timp petrecut împreună, fără întrerupere.

Mediul supertehnologizat a dus la declinul artei povestirii. Interacțiunile dintre oameni s-au diminuat. Am devenit spectatori pasivi. Poveștile moderne, bazate pe principiul divertismentului, sunt transmise ascultătorilor cu ajutorul tehnologiei, fiind adesea caracterizate prin suprastimulare vizuală și auditivă.

În sensul ei tradiţional, arta povestirii vizează transmiterea de valori și abilități socio-emoționale esențiale în viață. Poveștile “adevărate” trebuie să inspire, să aline și să instruiască.

Vocea, mimica și gestica adaugă valoare interacțiunii, conturând o experiență plăcută, de învățare. Astfel, depănarea poveștilor aduce beneficii atât pentru copilul care ascultă, prin dezvoltarea limbajului, autoreglare emoțională și prin dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor, cât și pentru relația părinte-copil, prin eficientizarea comunicării.

Viața este plină de povești: din cărți, din natură, din mediul familial, din experiența personală. Subiectele pot fi culese de oriunde, la fel și trucurile specifice artei povestirii.

Vă invit aici, pe blog, să împărtășiți din experiențele voastre de povestitori, în viața de familie. Aștept cu drag comentariile.

Pe curând,

Irina

reading1
Sursa foto: freeimages.com
Reclame