Jocul cu eșarfele

Se aleg câteva eșarfe, batiste sau bucăți de material, pe care le aruncăm, pe rând, în aer, învățându-l pe copil cum să le prindă din zbor.

esarfe

Cald-rece

Se pun două castroane cu apă, unul cu apă rece și unul cu apă caldă, Copilul este lăsat să se bălăcească în voie și să experimenteze variațiile de temperatură.

Bilețelele lipicioase

Se iau post-it-uri de forme și culori diferite și se lipesc pe copil și pe obiectele aflate în jurul lui. Copilul este lăsat să descopere cum funcționează bilețelele, preferabil fără a le băga în gură. 😉

postit

„Eu văd”

Se aleg sticle sau borcane de dimensiuni mici, cu forme interesante, care se pot închide ermetic. Înăuntru se pun diverse obiecte colorate, flori, ierburi, lichide, semințe, orice e la îndemână. Copilul este lăsat să observe (și să audă) ce se întâmplă în interiorul recipientului. (Sticla din poză e ultima mea „creație”, cu iarbă, lobodă, păpădii, niște floricele mov și apă).

sticla eu vad

Cutiile senzoriale

Cutiile sau coșurile senzoriale sunt ideale pentru dezvoltarea simțurilor copiilor, începând de la 8-9 luni și până la doi, chiar 3 ani. O bună sursă de inspirație găsiți aici. Părintele îl poate lăsa pe copil să se joace singur sau poate interveni cu descrieri și explicații despre fiecare obiect în parte. Cu cât copilul este mai mic, cu atât obiectele din cutie trebuie să fie mai mari, pentru a reduce riscul înghițirii sau inhalării lor.

Mâncarea la control!

O activitate pentru simțuri: spaghetele fierte, pastele fusilli fierte, fasolea albă bine fiartă, mălaiul se lasă pe mâna bebelușului-inspector; distracția e garantată!

spaghete

O pălărie-două pălării

Avem nevoie de mai multe șepcuțe și pălării de diverse dimensiuni și culori. Îi arătăm copilului cum să le probeze și cum să le dea jos. (Avertisment: activitatea este una distractivă, numai că după ce copilul învață cum să-și dea jos pălărioara, el nu mai poate fi convins să o păstreze pe cap în situațiile în care chiar este necesară). Sursa de inspirație pentru această activitate am găsit-o pe un blog Montessori.

palarie

Bulgări de hârtie

Bebelușului i se arată cum să mototolească hârtia și cum să arunce într-un coș bulgărele rezultat. Hârtia potrivită pentru această activitate este cea din sulurile de prosoape pentru uz casnic.

Să ne împrietenim cu întunericul!

Seara, înainte de băiță sau chiar în timpul băiței, joaca cu copilul se poate desfășura la lumina lumânărilor, a lanternelor sau a jucăriilor dotate cu beculețe.

paper lantern

Notă: Activitățile propuse sunt orientative pentru grupa de vârstă 9-12 luni.

Reclame